Hamas roept op tot nieuwe intifada

De Palestijnse beweging Hamas roept op tot een nieuw intifada of gewelddadige opstand tegen Israël. De oproep komt er na de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël.

Hamasleider Ismail Haniyeh laat in een reactie weten dat de erkenning een oorlogsverklaring is van de VS. Hij roept op tot een nieuwe Intifada, te beginnen vanaf vrijdag. "We moeten pleiten voor en werken aan de lancering van een intifada tegenover de zionistische vijand”, zei Haniyeh in een toespraak in Gaza. De ‘intifada’ staat voor gewelddadige opstanden in de Palestijnse gebieden tegen de bezetting door Israël.

Tijdens de eerste intifada van 1987 tot 1993, die voortvloeide uit spontaan lokaal verzet van met stenen gooiende Palestijnse jongeren naar de Israëlische bezetter, kwamen rond de 2.200 Palestijenen en 200 Israëli's om het leven. Bij de al-Aqsa-Intifada van 2000 tot 2005 hadden de Palestijnen met meer dan 3.500 doden de meeste slachtoffers te betreuren, langs Israëlische kant vielen door aanslagen van Palestijnen meer dan 1.000 doden.

Poorten van hel
Hamas liet gisteren al weten dat Trump "de poorten van de hel" geopend heeft met zijn beslissing. De Amerikaanse president erkende gisteren Jeruzalem officieel als hoofdstad van Israël en dat ondanks internationale waarschuwingen en in tegenstelling tot de decennialange diplomatie van zijn land.

Lees ook: Waarom is erkenning Jeruzalem zo cruciaal?

Bekijk ook: Trump erkent Jeruzalem als hoofdstad Israël