Hackers verdienden al 50.000 dollar

De hackers die dit weekend wereldwijd computers aanvielen met ransomware hebben ondertussen 50.000 dollar verdiend. Dat zegt de Nederlandse datajournalist Henk Van Ess. In totaal werden meer dan 200.000 bedrijven, overheidsdiensten en telecomoperatoren getroffen in meer dan 150 landen.

De hackers verdienden ondertussen 50.000 dollar aan bitcoins, de virtuele munteenheid waarin losgeld moest betaald worden om de computers weer te ontgrendelen. Dat zegt datajournalist Henk Van Ess.

Door de transacties van de bitcoins in de gaten te houden die aankomen op de geheime, virtuele adressen van de hackers, kan nagegaan worden hoeveel ze ongeveer verdienen aan hun cyberaanval.

Bitcoins
Dit weekend kwamen de transacties met bitcoins traag op gang. Voor de meeste bedrijven was het weekend immers al begonnen toen het nieuws van de cyberaanval bekendraakte. Ook hebben de meeste ziekenhuizen of overheidsdiensten niet meteen bitcoins ter beschikking.

Zaterdagochtend werd ongeveer aan 15.000 dollar in bitcoins betaald. Zondag was dat bedrag al dubbel zo groot en werd voor 32.000 dollar aan bitcoins neergeteld. Ondertussen staat de teller al op 50.000 dollar.

De bitcoins laten een digitaal spoor na, maar het is onmogelijk om te achterhalen wie de transactie uitvoert of aan wie de bitcoins betaald worden. Hoeveel transacties er binnenkomen op de geheime, virtuele adressen is wel zichtbaar. Experts vermenigvuldigden dat aantal transacties met de minimumprijs die de hackers vragen en berekenden zo dat nu al 50.000 dollar werd betaald om getroffen computers weer te ontgrendelen.

WannaCry
Wereldwijd werden meer dan 150 landen getroffen door het WannaCry-virus. Onder meer Britse ziekenhuizen en Japanse winkels werden getroffen. Ook het betaalsysteem van de parkeergarages van Q-Park werden het slachtoffer van de aanval.

“Ondertussen hebben 120 bedrijven minstens 300 dollar betaald om hun computer weer te ontgrendelen”, klinkt het bij Van Ess. Het zou echter nog een paar dagen duren voor de volledige buit van de hackers duidelijk wordt.