In Griekenland plots 5x meer vluchtelingen

Op twee dagen tijd zijn er vijf keer meer vluchtelingen dan normaal aangekomen in Griekenland. Begin maart maakten gemiddeld 35 vluchtelingen per dag de oversteek via de Egeïsche Zee, maar nu zijn dat er 362 op twee dagen tijd.

Het gaat om een ongewoon groot aantal vluchtelingen dat de Griekse eilanden bereikt heeft. Tussen vrijdagochtend en vanochtend maakten 362 mensen de overtocht. Een precieze oorzaak is niet bekend, maar het zou een gevolg kunnen zijn van de oplopende spanningen tussen Turkije en Europa.

Migratieakkoord
Een jaar geleden bereikten Europa en Turkije een migratieakkoord waardoor de route via Turkije die vluchtelingen gebruikten om naar Europa te komen, drooggelegd werd. Sinds dat akkoord, daalde het aantal mensen dat via de Egeïsche Zee Europa wilden bereiken fors.

De voorbije dagen hebben Turkse politici echter gedreigd om dat akkoord stop te zetten omdat ze boos zijn op een aantal EU-landen die Turkse meetings, die dienen om campagne te voeren naar aanleiding van het grondwettelijk referendum van 16 april, weigeren.

Foto: archiefbeeld

Bekijk ook: