Gratis openbaar vervoer in Duitsland?

De Duitse regering overweegt om openbaar vervoer in enkele steden gratis te maken voor pendelaars in een poging de luchtkwaliteit te verbeteren. Of de maatregel tijdelijk of definitief is, moet nog worden bekeken.

De federale regering wil de mogelijkheid bespreken met de overheden van de zestien deelstaten en verschillende stadsbesturen. Duitsland heeft immers een uitbrander gekregen van de Europese Commissie over de luchtvervuiling in het land en er dreigen juridische stappen als bepaalde normen niet gerespecteerd worden.

Bedenkingen
Duitsland is een van de EU-lidstaten die al jaren de normen voor fijnstofconcentratie en stikstofdioxide niet respecteren. De vereniging van steden en lokale autoriteiten in Duitsland heeft bedenkingen bij het verrassende voorstel.

"In het beste geval zou dit een project voor de toekomst kunnen zijn", stelt de directeur van de vereniging, Gerd Lansberg. Hij merkt op dat er meer voertuigen en personeel nodig zouden zijn en vraagt zich af bij wie de factuur daarvoor zal belanden. "De gemeenten en vervoersmaatschappijen kunnen hiervoor in elk geval niet betalen."