Gigantische ijsberg scheurt af: 3 vragen

Op Antarctica, aan de zuidpool, is een van de grootste ijsbergen ooit afgebroken en de zee opgegaan. Het gaat om een stuk van de Larsen C-ijsplaat. Wetenshappers hielden de scheur al maanden in de platen, maar de laatste maanden is het plots heel snel gegaan. Maar komt dit nu door de klimaatverandering? En zal de zeespiegel nu stijgen?

“De ijsberg is een van de tien grootste ijsbergen ooit gemeten", zegt Antarctica-expert Stef Lhermitte van de Technische Universiteit Delft. ”Hij is ongeveer even groot als de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant samen.”

(Bron: Cryosat)

Komt het afscheuren door de klimaatopwarming?
“De scheur zelf heeft niets met klimaatopwarming te maken”, zegt Lhermitte. “Het afbreken van zo’n ijsberg is een volkomen natuurlijk proces. Je kan dat vergelijken met een vingernagel. Die groeit aan de ene kant en scheurt af aan de andere kant.” De ijsplaat heeft nu dus een nieuwe grens en die is kwetsbaarder. Volgens het natuurlijke proces groeit er opnieuw een stuk aan. Als die ijsplaat nu toch verder aangetast wordt en verder begint af te breken of te verbrokkelen is er wel iets aan de hand”, aldus Lhermitte.

Zal de zeespiegel nu stijgen?
“Die ijsberg zelf doet niets aan de zeespiegelstijging, want die dreef al op het water. Als je de berg zou smelten dan zou het niveau van het water toch hetzelfde blijven.”

De ijsberg die nu afgebroken is, maakt tien procent uit van een grotere ijsplaat. Het is dus een brokje dat afgescheurd is van een gigantische ijsplaat die in het water drijft. De ijsplaat ligt aan een stuk vasteland, waar ook ijs op ligt. “Het afbreken van dit stuk maakt de hele ijsplaat kwetsbaarder”, zegt Lhermitte. “En de ijsplaat is belangrijk, omdat het dient als een soort buffer voor het ijs dat daarachter op het land ligt. Het houdt het ijs tegen. Neem je de ijsplaat weg dan kan het ijs op het land in zee stromen. In dat geval zal het wel een gevolg hebben voor de zeespiegel”, volgens Lhermitte.

“Nu de ijsberg is afgebroken, is de hele ijsplaat kwetsbaarder. Als die ijsplaat te verzwakt is, kan hij uit elkaar vallen. Het ijs dat op het land ligt, kan dus sneller in het water stromen. We moeten nu afwachten of het afbreken van dat stukje de hele plaat in gevaar brengt.”

Wat gebeurt er nu met de ijsberg?
“De ijsberg wordt nu met de oceaan meegevoerd”, zegt Lhermitte. “De berg is ongeveer 200 meter diep en de oceaan is daar nog redelijk ondiep, dus is de kans groot dat hij vast komt te zitten en daardoor in brokken scheurt en zo verder de oceaan ingaat.”

Op onderstaande foto kan je zien waar de ijsberg precies afgescheurd is.
(Bron: BENEMELT)