Gezichtsscans in toilet tegen diefstal

De autoriteiten in Peking hebben een wel erg opvallende maatregel genomen om te vermijden dat het toiletpapier in de publieke toiletten massaal gestolen wordt. In een van de drukste openbare toiletten in de stad werden namelijk camera’s met gezichtsherkenning geïnstalleerd om de diefstal tegen te gaan.

De camera’s werden geplaatst aan de ‘Tempel van de hemel’ (Tiantan), een toeristische trekpleister in Peking. De toiletuitbaters merkten daar op dat het toiletpapier er regelmatig verdween, vaak door oudere mensen die de rolletjes meenamen naar huis.

Voortaan moeten de toiletgebruikers voor een camera gaan staan die hun gezichten registreert. Enkel dan krijgen ze een paar velletjes toiletpapier mee, zestig centimeter toiletpapier om precies te zijn.

Daarnaast is de technologie ook voorzien op mensen die het systeem willen omzeilen. Je krijgt enkel toiletpapier mee als je hoeden en brillen uitdoet, om te vermijden dat mensen zich vermommen. Bovendien moet je er ook negen minuten wachten alvorens je opnieuw voor de camera mag gaan staan. Mensen die té vaak komen, krijgen van de machine ook geen papier meer mee. 

Privacy en kinderziektes
Niet iedereen in de stad is blij met de camera’s in de toiletten. Zo bleek de apparatuur niet altijd even goed te werken, waardoor verschillende mensen tijdlang moesten wachten op hun toiletpapier en het personeel tussenbeide moest komen. Ook zijn er vragen wat de privacy betreft. Niet iedereen is er namelijk gelukkig mee dat hun toiletgebruik wordt bijgehouden.