Geen lichtjes in 'Grootste Kerstboom'

Een blikseminslag vanochtend heeft de lampjes van de Grootste Kerstboom in het Nederlandse IJsselstein buiten werking gezet. De elektronica is zodanig beschadigd dat men er dit jaar niet meer zal in slagen om ze opnieuw aan te krijgen. Het grote ontstekingsmoment dat morgen om zeven uur voorzien is, gaat gewoon door met een ad-hoc verlichtingsoplossing.

Van de 120 lampjes zijn er 70 tot 80 procent kapot door de blikseminslag die vanochtend rond half acht insloeg. De elektronica is te zwaar beschadigd. Ze herstellen en weer op hun plaats hijsen zal te veel tijd in beslag nemen waardoor de lampjes dit jaar niet meer zullen branden.

25ste verjaardag
Het nieuws is een domper op de feestvreugde want net dit jaar viert de Grootste Kerstboom zijn 25ste verjaardag. “We balen hier flink van, zeker nu het 25 jaar geleden is dat de boom voor het eerst aanging. Heel veel mensen zien ieder jaar uit naar het moment dat de lampen branden en veel bedrijven en vrijwilligers hebben heel veel tijd gestoken in de voorbereiding”, zegt Mieke Kromwijk, voorzitter van de organiserende stichting Grootste Kerstboom.

“Het weer was wel vaker spelbreker maar dit komt op een wel heel vervelend moment. We zullen nog een jaar moeten wachten tot de Grootste Kerstboom weer in vol ornaat te zien is, maar we laten ons niet uit het veld slaan.”

Ontstekingsevenement
Het ontstekingsevenement van morgenavond gaat in aangepaste vorm door. De organisatie werkt aan een ad-hoc verlichtingsoplossing. Het is de bedoeling dat de mast wordt tijdens het evenement aangelicht met computergestuurde schijnwerpers. Mieke Kromwijk: “Het is hoe dan ook 25 jaar geleden dat de boom voor het eerst werd ontstoken. Reden genoeg voor een jubileumfeestje.”

Het ontstekingsevenement start om zeven uur op evenemententerrein het Podium in IJsselstein. Op het programma staan optredens DJ Silvan Stoet, de IJsselsteinse zanger Dennis Baars en songfestival deelnemers O’G3NE.

Gisterenavond kon de kerstboom nog succesvol worden aangestoken. Daardoor zijn er enkele beelden van de Grootste Kerstboom in vol ornaat die op het web circuleren.