Geen Gmail of YouTube meer op nieuwe Huawei-telefoons in de toekomst

Google heeft de toegang van telefoonmaker Huawei tot het besturingssysteem Android beperkt. Dat bevestigt de zoekgigant na diverse mediaberichten in die zin. Google volgt daarmee nieuwe, strengere regels van het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken voor het Chinese telefoonbedrijf.

Alle zaken die Google met Huawei deed zijn opgeschort, behalve als ze via het open net gaan. Alle overdrachten van hardware en software zijn stopgezet. “Google houdt zich hiermee aan de oproep en onderzoekt wat de gevolgen zijn”, citeert onder andere The Verge een woordvoerder van het bedrijf.

Huawei kan hierdoor alleen nog gebruikmaken van de meest eenvoudige versie van Android, het Android Open Source Project (AOSP). Belangrijke Google-apps en updates kunnen daardoor niet meer worden gebruikt door Huawei. Wat de impact hiervan voor mensen met een Huawei-telefoon precies is, moet nog blijken.

Angst voor spionage
In de Verenigde Staten is er angst dat de Chinese overheid de netwerken van Huawei gebruikt om te spioneren. Het bedrijf ontkent dat dit mogelijk is en zegt dat alle apparatuur veilig te gebruiken is. Het Amerikaanse ministerie van Handel plaatste Huawei recent echter op de lijst met verdachte bedrijven, die Amerikaanse ondernemingen geen uitrusting mogen leveren zonder goedkeuring van de autoriteiten.

Updates
Huawei zegt zelfs dat alle bestaande Huawei- en Honor-toestellen die al zijn verkocht of nog in stock zijn, updates en dienst-na-verkoop zullen blijven krijgen. Tot slot zegt het bedrijf dat het "zal blijven werken aan een veilig en duurzaam software-ecosysteem".