Dossier President Macron

Franse kandidaten clashen over immigratie

De vijf kandidaten voor de presidentsverkiezingen die in de peilingen meer dan 10 procent halen hebben gisteravond tijdens een debat op TF1 de degens gekruist. Verschillende breuklijnen tussen de kandidaten werden duidelijk, en vooral over de immigratie liepen de gemoederen hoog op. Alle peilen waren gericht op de extreemrechtse kandidate Marine Le Pen (Front National).

Het openingsthema over de asielcrisis zorgde meteen voor een hevige discussie tussen Le Pen, de onafhankelijke kandidaat Emmanuel Macron (En Marche!), de centrumrechtse François Fillon (Les Républicains), de socialist Benoît Hamon en de linkse Jean-Luc Mélenchon (La France Insoumise).

"10.000 immigranten per jaar"
Vooral Le Pen stelde zich zeer defensief op. Ze riep op tot "het stopzetten van de legale en illegale immigratie" en pleitte voor een maximum van 10.000 immigranten per jaar. Mélenchon weigerde op dat voorstel in te gaan. "Men biedt vangnetten aan waarin gaten zitten. U kunt quota uitvinden, tickets. Gaat u wie door de mazen van het net glipt in de zee gooien? Gaat u hen een pak slaag geven? Dat is niet serieus", zei hij.

Hamon haalde dan weer uit naar diegenen die angst creëren door de immigratiekwestie, impliciet verwijzend naar de FN-voorzitster. "Ik denk dat we nood hebben aan een aanpak die de integratie steunt in plaats van de electorale commerce", zei hij aan Le Pen.

Franse engagementen
Emmanuel Macron, de enige van de vijf kandidaten die als pro-Europees wordt beschouwd, riep op de Franse engagementen binnen de Europese Unie te respecteren, en herinnerde eraan dat Duitsland en Zweden verantwoordelijk zijn voor de opvang van driekwart van de vluchtelingen op het continent.

Die stelling werd scherp betwist door Fillon, die Macron ervan beschuldigde op dezelfde lijn te zitten als de Duitse bondskanselierAngela Merkel. Hij verklaarde dat de meeste asielzoekers economische migranten zijn. "Een deel van die mannen en vrouwen ontvluchten de oorlog in Syrië, maar de overgrote meerderheid ontvlucht de armoede en komt van overal ter wereld", klonk het.

Die verklaring is in strijd met de gegevens van Eurostat, waaruit blijkt dat meer dan de helft van de asielzoekers in de Europese Unie afkomstig is uit Syrië, Afghanistan en Irak.

Slotpleidooien
Tijdens de slotpleidooien na een debat van 3,5 uur probeerden ze zowel hun eigen politieke aanhangers als de rest van de Fransen te overtuigen.

Fillon
François Fillon (Les Républicains) mocht de spits afbijten. Hij herhaalde dat hij de enige kandidaat is die verandering kan brengen. "Tussen de revolutie van de extremen of de voortzetting van het beleid van François Hollande met andere middelen, ben ik de enige die jullie de echte verandering kan bieden om ons land weer op het rechte pad te krijgen", verklaarde Fillon.

De centrumrechtse kandidaat gaf ook toe dat hij fouten heeft gemaakt en gebreken heeft, zo verwijzend naar de juridische zaak waarin hij verwikkeld is omdat hij zijn vrouw en twee van zijn kinderen zou hebben laten betalen door het parlement voor jobs die ze niet uitoefenden.

Hamon
De socialist Benoît Hamon riep de Fransen op om een "nuttige stem" uit te brengen. Hij richtte zich zo tot de vele socialisten die gekozen hebben om de onafhankelijke kandidaat Emmanuel Macron te steunen of die nog twijfelen. Hij heeft hen gevraagd om te stemmen voor een "ecologische transitie", een "nieuwe sociale bescherming", een "Europa dat verlost is van het dogma van besparingen" en een "welwillende Republiek".

Le Pen
"Mijn waarde landgenoten, realiseer jullie dat de meeste beloften die vanavond werden gemaakt niet zullen kunnen worden vervuld omdat de Europese Unie ons vastketent, ons hindert, ons pest!", zei dan weer de rechts-populistische kandidate Marine Le Pen (Front National).

Volgens haar is de opening van de grenzen de voornaamste reden voor de onveilige situatie in Frankrijk, en ze haalde de daling van de koopkracht, de delokalisaties en de werkloosheid aan om de kiezers te overtuigen dat het goed zou zijn voor het land om uit de euro- en de Schengenzone te stappen, alvorens tijdens een referendum te beslissen over het Franse lidmaatschap van de Europese Unie.

Mélenchon
De linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon (La France Insoumise) verklaarde dat de wereld een "stormachtig seizoen" doormaakt, en wees erop dat Frankrijk die situatie niet het hoofd kan bieden "als het met handen en voeten vasthangt aan de ketting van het geld". "De hebzucht moet wijken voor de deugd", aldus Mélenchon, die er ook voor pleitte om "Europa te veranderen zonder het te vernielen".

Macron
Emmanuel Macron (En Marche!) tot slot, bleef trouw aan zijn "rechtse noch linkse" positionering. "Ik wil heel graag de standpunten met elkaar verzoenen, aangezien ons land al te vaak verdeeld is door de angst", stelde hij, zo verwijzend naar Marine Le Pen. "Frankrijk moet opnieuw een land met kansen worden", klonk het nog.

Volgens een peiling bij 1.157 volwassen televisiekijkers na het debat door BFMTV, was Macron met 29 procent de meest overtuigende kandidaat maandagavond. Mélenchon eindigde op de tweede plaats (20 procent), gevolgd door Fillon en Le Pen (beiden 19 procent) en Hamon (11 procent).