Dossier President Macron

Fillon in staat van beschuldiging gesteld

De Franse presidentskandidaat voor Les Républicains François Fillon is formeel in staat van beschuldiging gesteld voor schijnjobs die hij aan zijn vrouw en kinderen zou gegeven hebben. Dat heeft zijn advocaat bevestigd aan het Franse persagentschap AFP. 

De Franse presidentskandidaat voor de centrumrechtse partij Les Républicains ligt al enkele weken onder vuur omdat hij ervan verdacht wordt zijn echtgenote Pénélope en twee van zijn kinderen voor de schijn te hebben laten betalen als parlementaire medewerkers, ook wel de 'Pénélopegate’ genoemd.

Het nationale financiële parket (PNF) in Frankrijk opende een gerechtelijk onderzoek tegen Fillon naar mogelijke "verduistering van publieke gelden, misbruik en heling van sociale goederen en omkoperij". Normaal gezien moest Fillon morgen pas voor de onderzoeksrechter verschijnen, maar dat is vandaag blijkbaar al gebeurd. Hij werd dus formeel in staat van beschuldiging gesteld.

Blijft in de race
Fillon had weken terug, toen het verhaal over de fictieve tewerkstelling uitlekte, beloofd dat hij zich zou terugtrekken als kandidaat als hij in beschuldiging gesteld zou worden. Toen het Franse gerecht vorige week stappen in die richting nam, trok Fillon die belofte in. Na een bijeenkomst van zijn aanhangers aan de voet van de Eiffeltoren benadrukte Fillon opnieuw dat hij in de race naar het Elysée blijft. Zijn partij besloot diezelfde week ook om Fillon honderd procent te steunen als presidentskandidaat, ondanks de heisa die rond zijn figuur was ontstaan.

Bekijk ook: