Dossier President Macron

Fillon probeert campagne te redden

De Franse presidentskandidaat voor Les Républicains François Fillon heeft zonet in Parijs duizenden aanhangers toegesproken tijdens een solidariteitsmanifestatie. Met zijn toespraak probeerde hij na enkele woelige weken de steun van het volk te winnen, net zoals de steun van zijn partijgenoten. Hij had het onder meer over zijn politiek project, maar over zijn politieke toekomst bleef het wel opvallend stil. Een beslissing daarover valt mogelijk morgen tijdens een bijeenkomst van de partij.

“Mijn beste landgenoten. Ze denken dat ik alleen ben. Ze willen dat ik alleen ben. Ik wil jullie vanuit mijn hart bedanken voor jullie aanwezigheid”, stak de Franse presidentskandidaat voor Les Républicains val wal. Hij sprak gedurende een half uur duizenden aanhangers toe aan de voet van de Eiffeltoren, met zijn vrouw Pénélope aan zijn zijde. 

Fillon ligt al enkele weken onder vuur omdat hij ervan verdacht wordt zijn echtgenote Penelope en twee van zijn kinderen voor de schijn te hebben laten betalen als parlementaire medewerkers. Er loopt een gerechtelijk onderzoek en Fillon zal ook voor de onderzoeksrechter moeten verschijnen.

Goed geweten
De presidentskandidaat bleef net zoals de afgelopen weken zijn onschuld verdedigen. “Ik heb de test met mijn geweten gedaan in omstandigheden die ik niemand toewens. Ik vraag alle mannen en vrouwen uit mijn politieke entourage om hetzelfde te doen.” Daarmee doelde Fillon mogelijk op het vertrek van verschillende mensen uit zijn campagne, zoals onder meer zijn woordvoerder en zijn campagneleider, en op de samenkomst van enkele kopstukken van zijn partij morgen.

Fillon ging wel even door de knieën en gaf toe dat hij fouten heeft gemaakt. “Het is voor een deel mijn fout dat dit parcours zoveel obstakels heeft gekend. Mijn allereerste fout was om mijn vrouw te vragen of ze voor mij wou komen werken. Dat had ik niet mogen doen. Mijn tweede fout was de manier waarop ik er met jullie heb over gesproken. Als je echt eerlijk bent, en je leven aanwendt voor het algemeen belang, is het moeilijk omgaan met zo'n campagne.”

"Ik moet jullie dan ook mijn excuses aanbieden. De afgelopen dagen heb ik mijn eigen eer en de eer van mijn vrouw moeten verdedigen, terwijl het voor jullie essentieel is dat ik de eer van Frankrijk verdedig."

Morgen beslissing?
Morgen komen de Franse conservatieven van Les Républicains samen om de Fillon-kwestie te bespreken. “Gezien de politieke ontwikkelingen amper zeven weken voor de verkiezing, is de vergadering van het comité, met onder anderen de partijkandidaten van de voorverkiezing, vervroegd naar 6 maart'', liet het partijbestuur weten.

Mogelijk valt morgen dus een beslissing over de kandidatuur van Fillon als presidentskandidaat. Fillon zelf sprak er zich vandaag – tijdens zijn toespraak in Parijs – alvast niet over uit. Hij zei niet dat hij de handdoek in de ring zou gooien, maar zei evenmin expliciet dat hij op 23 april de strijd zal aangaan.

Bekijk ook: