Dossier President Macron

Fillon krijgt steun van partij

De Franse rechtse partij Les Républicains bevestigt haar steun voor presidentskandidaat François Fillon. Rechts staat "verenigd en vastberaden" rond Fillon, klinkt het. Fillon kwam de afgelopen weken onder steeds grotere druk te staan na een schandaal rond fictieve jobs voor zijn vrouwe en dochter. 

Het politieke comité van de partij bevestigde de unanieme steun voor Fillon na "een breed debat", zei partijlid en voorzitter van de Franse Senaat Gérard Larcher. Alain Juppé zei deze voormiddag nog dat hij geen presidentskandidaat zal zijn voor de Franse Republikeinen. Verwacht werd dat hij klaar stond om in te vallen voor de fel geplaagde François Fillon, maar Juppé drukte op een persconferentie alle geruchten de kop in.

Jupé vs Fillon
De partijtop kwam daarom samen om te beslissen wat ze zullen doen. Fillon gaf dit weekend nog aan dat hij wil blijven doorgaan in de race naar het Elysée, de Franse presidentswoning, maar hij lijkt steeds minder steun te krijgen binnen zijn eigen partij.

Verschillende stemmen dachten dan ook dat Juppé de plaats van Fillon zou innemen. Hij moest namelijk maar nipt de duimen leggen voor Fillon in de voorverkiezingen binnen zijn eigen partij en hij doet het nu ook veel beter in de peilingen dan Fillon.