Dossier President Macron

Fillon herhaalt: "Nee, ik stap niet uit race"

De Franse presidentskandidaat voor de partij Les Républicains François Fillon heeft zijn strijdlustigheid nog maar eens getoond. Na zijn toespraak in Parijs tijdens een solidariteitsmanifestatie, herhaalde hij in een interview met de Franse tv-zender France 2 opnieuw dat hij de handdoek niet in de ring gooit. 

“Niemand kan me vandaag verhinderen kandidaat te zijn”, klonk het. "Mijn kandidatuur is steeds gesteund door een meerderheid van rechtse en centrumgerichte kiezers, dat is wat ik geloof en ik heb dat deze namiddag aangetoond."

Zijn uitspraken verwijzen naar de naar schatting 200.000 mensen die vandaag samen zijn gekomen aan de voet van de Eiffeltoren om hun steun te betuigen aan de Franse presidentskandidaat François Fillon. Zijn kandidatuur ligt al enkele weken onder vuur omdat hij ervan verdacht wordt zijn echtgenote Penelope en twee van zijn kinderen voor de schijn te hebben laten betalen als parlementaire medewerkers.

De Republikein weigerde echter al die tijd om uit de race naar het Elysée te stappen. Hoewel hij die boodschap tijdens zijn toespraak vandaag niet expliciet herhaalde, deed hij dat even later wel tijdens het interview met de tv-zender France 2. Daar zei Fillon dat hij zich gesterkt voelt door de "massale opkomst" en ziet dan ook geen reden om zich terug te trekken als kandidaat voor Les Républicains.

Knoop doorhakken
Volgens Fillon is het ook niet zijn partij, maar wel de kiezers die beslissen of Fillon zijn kandidatuur moet stoppen. Een duidelijke boodschap aan het adres van het partijbestuur dat morgen samenkomt om de Fillon-kwestie te bespreken. “Gezien de politieke ontwikkelingen amper zeven weken voor de verkiezing, is de vergadering van het comité, met onder anderen de partijkandidaten van de voorverkiezing, vervroegd naar 6 maart'', liet het partijbestuur weten. Mogelijk worden daar morgen knopen doorgehakt.

Daarnaast raakte vandaag ook bekend dat ook de voormalige Franse premier Alain Juppé morgen om 10.30 uur een verklaring zal afleggen, al wil hij verder geen informatie kwijt. De ex-premier was bij de voorverkiezingen van de Republikeinse partij de uitdager van Fillon, maar moest toen dus de duimen leggen. Er doen al een tijdje geruchten de ronde dat Juppé als mogelijke vervanger van Fillon naar voren zal geschoven worden."

Bekijk ook: