Dossier President Trump

FBI onderzoekt Russische inmenging bij verkiezing

De FBI gaat de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingscampagne en mogelijke banden tussen het Trump-kamp en Moskou onderzoeken. Dat bevestigde directeur James Comey op een speciale hoorzitting. Verdere details werden er niet gegeven. 

Meer bepaald gaat de FBI, aldus Comey voor het Comité Inlichtingen van het Huis van Afgevaardigden, met toestemming van Justitie na of er een mogelijke "samenwerking" is geweest tussen leden van het campagneteam van Trump en de Russische regering. Het bevestigen dat er een onderzoek gaande is, is een uitzonderlijke stap voor de Amerikaanse binnenlandse politiedienst.

Het onderzoek is geheim en Comey wou dan ook niet verder uitweiden over, onder andere, wie er zoal wordt onderzocht.

"Geen bewijs"
Er bestaat niet het minste bewijs van een evenuele samenwerking tussen leden van Trumps campagneteam en Rusland. Dat heeft een anonieme hoge functionaris van het Witte Huis gesteld na de hoorzitting in het Congres. "Nothing has changed", Niets is veranderd, luidde het. "Hoge functionarissen van de inlichtingendiensten onder Barack Obama hebben officieel bevestigd dat er géén enkel bewijs van samenwerking en geen bewijs van een schandaal Trump-Rusland is". En: "Obama's directeur van de CIA zei dat, Obama's directeur van National Intelligence zei dat. Wij geloven hen op hun woord".