EU wil niet betalen voor hek Hongarije

De Europese Commissie is bereid om een Hongaars verzoek om extra geld voor de bewaking van de Europese buitengrenzen te onderzoeken, maar van Europees geld voor het optrekken van hekken kan geen sprake zijn. Dat heeft een woordvoerder duidelijk gemaakt in een reactie op de vraag van de Hongaarse premier Viktor Orban. Hij herinnerde er Orban meteen aan dat solidariteit "à la carte" geen optie is.

Orban vroeg gisteren in een brief aan Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker een tegemoetkoming van 400 miljoen euro voor de kosten die Hongarije heeft gemaakt om de Europese buitengrenzen beter af te schermen, onder meer met een hek aan de grens met Servië. "Als we praten over Europese solidariteit, dan moet het ook gaan over grensbewaking en is solidariteit ook hier van toepassing", zo luidde de redenering van Boedapest.

"We nemen er nota van dat de Hongaarse regering nu erkent dat solidariteit een belangrijk principe van de Europese Unie is", reageerde de woordvoerder. De Commissie lanceerde in juni een inbreukprocedure tegen Hongarije omdat de conservatieve regering al twee jaar weigert om vluchtelingen met grote kans op asiel over te nemen van Griekenland en Italië.

Onderzoek
"Solidariteit is geen menu à la carte, waarbij je één bord kiest, bijvoorbeeld grensbewaking, en een ander bord weigert, zoals het naleven van beslissingen van de Raad (de EU-instelling waarin de lidstaten zetelen, nvdr) over herplaatsing. "Dat betekent niet dat de Commissie extra geld voor Boedapest uitsluit. "We moedigen Hongarije aan om gebruik te maken van de reeds geleverde fondsen, maar als Hongarije bijkomende steun nodig heeft, dan is de Commissie bereid om zo'n verzoek snel te onderzoeken en de gepaste bijstand te verlenen indien de situatie dat vereist en het in overeenstemming met de Europese wetgeving is."

Eén zaak staat voor de Europese zegsman wel als een paal boven water. "We voorzien geen financiering voor de bouw van hekken aan de buitengrenzen. We steunen wel maatregelen op het vlak van grensbeheer, zoals uitrusting voor grenscontroles of bewakingsmaatregelen, maar hekken betalen we niet."