EU verlengt sancties tegen Rusland

De Europese Unie gaat haar economische sancties tegen Rusland opnieuw verlengen. Dat hebben de staatshoofden en regeringsleiders gisteren beslist op een top in Brussel. "Europese Unie is verenigd over de voortzetting van economische sancties tegen Rusland", zo tweette Europees president Donald Tusk. 

Tusk en de Europese staatshoofden en regeringsleiders vernamen tijdens het diner van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron dat er nauwelijks vooruitgang is geboekt bij de uitvoering van de vredesakkoorden van Minsk. Daarom worden de sancties, die eind januari 2018 zouden verstrijken, opnieuw met zes maanden verlengd. De beslissing wordt volgende week geformaliseerd.

MH17
De economische sancties tegen Rusland werden ingevoerd in 2014 na de crash van vlucht MH17 in Oekraïne. Door de sancties te koppelen aan de vredesakkoorden van Minsk hoopt de Europese Unie de Russische president Vladimir Poetin ertoe te bewegen zijn invloed op de separatisten in het oosten van Oekraïne aan te wenden. Zo kan hij een oplossing voor het conflict tussen de separatisten en de prowesterse regering in Kiev dichterbij brengen.

De Europese sancties verbieden niet alleen de handel in wapens, ze beperken ook de toegang van Russische staatsbanken en strategische bedrijven tot Europese kapitaalmarkten. Bovendien blokkeren ze Russische toegang tot gevoelige technologieën en diensten die voor olieproductie en -exploratie kunnen worden gebruikt. Experts ramen dat de sancties Rusland al honderden miljarden euro's hebben gekost, maar ze doen ook Europa pijn. Als vergelding voerde Moskou immers een importverbod op Europese landbouwproducten in.