EU beperkt export bootjes naar Libië

De Europese Unie wil de export van opblaasbare bootjes en buitenboordmotoren naar Libië beperken. Dat is De EU zal haar lidstaten toelaten om de verkoop van die producten te verbieden. Zo hoopt de Unie de gevaarlijke smokkelpraktijken aan banden te leggen.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten bereikten vandaag een akkoord. Daarin staat dat er een verbod op export mag ingevoerd worden "als er redelijke vermoedens zijn dat de producten gebruikt zullen worden door mensensmokkelaars."

In het persbericht wordt benadrukt dat het verbod niet zal gelden voor vissers en andere mensen die ze legaal gebruiken. Daarnaast werd ook beslist dat er hulp zal gegeven worden aan de Libische troepen in het zuiden van het land, en dat tot 2018.

Francken
De EU blijft volop achter Operatie Sophia staan. Die operatie moet netwerken van mensensmokkelaars oprollen. Daarmee gaan de buitenlandministers dus lijnrecht in tegen staatssecretaris Theo Francken (N-VA). Die noemde de operaties op de Middellandse Zee in de studio van VTM NIEUWS gisteren "pure waanzin".

En met die uitspraak oogst hij ook veel kritiek bij zijn coalitiepartners. CD&V is een voorstander van operatie Sophia en dus belooft de materie opnieuw tot een clash te leiden tussen CD&V en N-VA. Dat zegt VTM NIEUWS-journalist Dirk Van den Bogaert. 

"Misschien zorgt minister van Buitenlandse Zaken Reynders (MR) wel voor de oplossing. Hij is een voorstander van de operatie, maar zou hem wel dichter bij de kusten van Libië willen houden, en dat is wat N-VA ook vraagt", legt Van den Bogaert nog uit.