Erdogan roept zichzelf uit tot winnaar

De uittredende Turkse president Recep Tayyip Erdogan roept zichzelf uit tot winnaar van de presidentsverkiezingen. Hij zou ruim 52 procent van de stemmen halen, nu ruim 94 procent geteld is. Volgens de oppositie is er sprake van bedrog.

Het tellen van de stemmen is nog niet volledig afgelopen, maar volgens Erdogan is het duidelijk. Hij heeft de verkiezingen gewonnen. Hij gaf wel toe dat hij zich daarbij baseert op "inofficiële resultaten".

De Turkse president voegt er ook aan toe dat hij hoopt dat niemand de democratie zal schaden door te twijfelen aan de verkiezingsresultaten. De oppositie doet dat in elk geval wel. Zij gaat uit van bedrog en plaatst grote vraagtekens bij de uitslagen die staatsmedia publiceren.

Geen tweede ronde
Toch lijkt Erdogan op een overwinning af te stevenen. Met 94 procent van de stemmen geteld haalt hij nog altijd ruim 52 procent. Zo is er dus geen tweede ronde nodig op zondag 8 juli, bericht het staatspersbureau Anadolu. Muharrem Ince van de centrumlinkse Republikeinse Volkspartij (CHP), de dichtste rivaal van Erdogan, komt uit op 31 procent.

Wat betreft de parlementsverkiezingen eiste Erdogan een parlementaire meerderheid voor de door zijn islamitisch-conservatieve AKP-partij aangevoerde alliantie op.

Bekijk ook: