Erdogan: "Nederland is nazistisch"

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is woedend op de Nederlandse overheid omdat zijn minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavusoglu, het land niet binnen mag. Hij noemt het land zelfs "een overblijfsel van het naziregime en fascistisch". 

Erdogan dreigt er ook mee om Nederlandse diplomaten het leven zuur te maken als ze naar Turkije reizen. "We zullen zien hoe hun vliegtuigen tot in Turkije geraken", zei hij uitdagend tijdens een toespraak in Istanboel. Dat meldt het Turkse staatspersagentschap Anadolu. 

De aanleiding? Nederland heeft daarnet beslist om de landingsrechten voor het toestel van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken in te trekken. Die wilde in Rotterdam een toespraak houden in de ambstwoning van de Turkse consul om er campagne te voeren voor het Turkse referendum van 16 april. 

Heel Europa
Volgens de Nederlandse autoriteiten willen ze Çavusoglu niet ontvangen omdat "de openbare orde en de veiligheid in het geding komen". Turkse ambtenaren voeren al enkele weken acties over heel Europa om Turken met een dubbele nationaliteit te laten stemmen voor het referendum dat Erdogan nog meer macht geeft. 

Vorige week werden ook in de Duitse steden Gaggenau en Keulen soortgelijke meetings geannuleerd. Erdogan beschuldigde de Duitse regering nadien van manipulatie en beschuldigde hen van nazistische praktijken. 

Ook in ons land zijn al Turkse ambtenaren op bezoek gekomen en Erdogan zelf zou volgens de geruchten ook in ons land Turkse Belgen willen toespreken. 

Lees meer: Nederland weigert Turks bezoek