Erdogan: "Merkel gebruikt nazipraktijken"

De Turkse president Erdogan heeft persoonlijk uitgehaald naar de Duitse bondskanselier Merkel. Hij beschuldigt haar van “nazipraktijken”. Erdogan is nog steeds kwaad omdat Duitsland Turkse politici verbiedt om verkiezingsmeetings te organiseren in het land. 

"U neemt uw toevlucht tot nazipraktijken", zei Erdogan tegen Merkel tijdens een toespraak die op de Turkse televisie uitgezonden werd. "Tegen mijn Turkse broeders in Duitsland en hun ministers", vervolgde hij.

Eerder deze maand beschuldigde Erdogan Duitsland en Nederland al van nazipraktijken. Merkel reageerde toen samen met de Franse president Hollande dat "vergelijkingen met het nationaal-socialisme en andere beledigingen van Duitsland en andere staten onaanvaardbaar zijn".

"Wij zijn niet dom"
Ondertussen heeft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel gereageerd op de nieuwe uithaal van Erdogan door het "absurd" te noemen. "We zijn tolerant, maar niet dom", zegt hij aan de krant Passauer Neue Presse. Hij geeft ook aan dat hij zich de laatste weken meermaals geërgerd heeft aan de "onuitsprekelijke verwijten en absurde vergelijkingen". "Ik heb mijn Turkse collega's daarom erg duidelijk gemaakt dat er grenzen zijn overschreden", zegt Gabriel.