Er bestaat al 'vaccin' tegen Petya-virus

Veiligheidsexperts hebben een oplossing of 'vaccin' gevonden voor het Petya-virus dat gisteren werd gebruikt voor de wereldwijde cyberaanval. Eén map op je computer kan de aanval op de computer stopzetten, maar kan de verspreiding van het virus niet tegengaan. Dat meldt de Britse openbare omroep BBC. 

De experten ontdekten dat ze de besmette computers toch kunnen redden aan de hand van een read-onlymap met de naam perfc. Als die geplaatst wordt in de C:\Windows-folder, wordt de aanval gestopt op de computer. 

Het hulpmiddel zou de andere computers op het netwerk wel niet kunnen helpen, maar dus enkel de individuele computer waarop het mapje geplaatst werd. Het ‘vaccin’ kan de verspreiding van de ransomware ook niet voorkomen. 

Immuun, wel nog drager
De computer wordt volgens een van de experten immuun voor het Petya-virus, al blijft hij wel drager. “De besmette computer zal het virus met andere woorden nog steeds kunnen overdragen op andere computers in hetzelfde netwerk.”

Een uitgebreide verklaring van hoe je het mapje precies moet installeren op je computer en hoe dat allemaal verloopt, kan je op deze website terugvinden. 

Wereldwijde aanval
De wereldwijde cyberaanval met ransomware brak gisteren los in Oekraïne en Rusland, maar verspreidde zich uiteindelijk ook naar onder meer de Verenigde Staten, India, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Ook ons land werd getroffen. Het zou momenteel gaan over een vijftiental bedrijven, zoals bijvoorbeeld het koerierbedrijf TNT op de luchthaven van Luik en medicijnenproducent MSD België.

Het gaat om het Petya-virus, een ransomwarevariant. Het zijn schadelijke virussen die een hele computer in een mum van tijd onbruikbaar maken, waardoor de eigenaar niet langer aan al zijn of haar bestanden en foto’s kan. De gebruiker krijgt vervolgens een bericht op zijn scherm: als hij opnieuw toegang wil krijgen tot de computer en al het materiaal, moet hij losgeld overmaken aan de hackers. In dit geval gaat het over 300 euro. 

Bekijk ook: