Een nieuwe intifada: wat is dat precies?

De Palestijnse beweging Hamas roept op tot een nieuwe intifada tegen Israël. Maar wat is dat precies? En hoe moeten we die dreiging inschatten? VTM NIEUWS-journalist Robin Ramaekers legt uit.

De Amerikaanse president besloot gisteren om de ambassade van de Verenigde Staten in de toekomst te verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem, en zo dus de stad te erkennen als hoofdstad van Israël. Een erg beladen beslissing, die ook op woede werd onthaald door de islamitisch-Palestijnse beweging Hamas. De leider van Hamas, Ismail Haniyeh, sprak van een oorlogsverklaring en riep op tot een nieuwe intifada. 

Wat is dat precies, een intifada?
“Hamas roept de Palestijnen in feite op om in opstand te komen tegen Israël”, zegt VTM NIEUWS-journalist Robin Ramaekers. “Er zijn al twee voorgaande intifada’s geweest en daar zagen we dat er massaal in opstand werd gekomen tegen de Israëlische bezetter. Daar gaat ook veel geweld mee gepaard.” Kortom: het gaat over een oproep tot gewelddadige opstanden tegen Israël.

Hoe reëel is de dreiging?
De Palestijnse beweging heeft momenteel vooral in de Gazastrook veel invloed en niet zozeer in het hele gebied. De vraag is dan ook of Hamas er voldoende in zal slagen om ook massaal te mobiliseren in Jeruzalem en de Westbank, zegt Ramaekers. “Het zou goed kunnen dat hun oproep beperkt blijft tot hun aanhang in de Gazastrook.”

Voorlopig merkt Ramaekers, die zelf in Oost-Jeruzalem is, vooral een gespannen rust op. “Je ziet veel militairen en patrouilles, en bijna alle winkels zijn dicht door een algemene staking. De reacties liggen tussen boosheid en frustratie, maar er is toch ook wat gelatenheid. Ze hebben niet het gevoel dat ze er zelf iets tegen kunnen beginnen en hopen op internationale steun tegen de beslissing van Trump.”