Edith Schippers vraagt meer tijd

De Nederlandse verkenner Edith Schippers (VVD) heeft meer tijd nodig om in kaart te brengen welke partijen een regering zouden kunnen vormen. Ze heeft de Tweede Kamer vandaag een week uitstel gevraagd.

Schippers had normaal gezien morgen verslag moeten uitbrengen in de Kamer. Kamervoorzitter Khadija Arib stelt nu voor, na overleg met de partijleiders, om het debat over haar rapport en over de verkiezingsuitslag te verschuiven naar volgende week woensdag.  

Schippers ontvangt de leiders van VVD (rechtsliberaal), CDA (christendemocraten), D66 (linksliberaal) en GroenLinks, de vier partijen die vooralsnog het meest worden genoemd om samen een kabinet te vormen, overmorgen voor een gezamenlijk gesprek. Tot dusver sprak ze de partijleiders ieder afzonderlijk, maar ze wil de verkenning nu verdiepen.

Obstakels
Er zijn dan ook nog tal van obstakels om tot dergelijke coalitie te komen. GroenLinks-voorman Jesse Klaver noemde de verschillen tussen zijn partij en de VVD dinsdag "megagroot".  Schippers spreekt woensdag ook nog met Geert Wilders, wiens PVV afgelopen woensdag de tweede partij van het land werd. Hij kreeg na Schippers' eerste inventarisatierondje aanvankelijk geen uitnodiging voor een nader gesprek.

Absolute meerderheid
Ook de voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol van de VVD, is door Schippers uitgenodigd. De verkenner praat met haar voor ze verder praat met het kwartet. Bijna alle partijen streven naar een kabinet dat een meerderheid heeft in zowel de Tweede als de Eerste Kamer. Omdat de huidige regering die in de Eerste Kamer miste, moest zij voortdurend steun zoeken bij oppositiepartijen.