E-sigaret zet tieners aan tot tabak roken

Elektronische sigaretten zetten jongeren aan om echte sigaretten te roken. Dat zegt een studie van de universiteit van Leeds. Tieners die een elektronische sigaret, ofwel damper, probeerden, hebben vier keer meer kans om gewone sigaretten te roken dan tieners die nog nooit een damper gerookt hebben.

De onderzoekers bevroegen bijna 3.000 tieners van dertien en veertien jaar uit twintig scholen in Engeland. Een jaar later bevroegen de onderzoekers hen nog een keer.

34 procent van degenen die al een e-sigaret gebruikt hadden, hadden een jaar later ook tabak gerookt. Van de groep die nog nooit e-sigaretten gebruikt had, ging slechts negen procent aan het roken.

De onderzoeker relativeert wel zelf de resultaten, want hoewel het gebruik van de e-sigaret gestegen is in Groot-Brittannië, toch is het aantal gewone rokers verminderd. “We kunnen onze bevindingen niet bevestigen, als we kijken naar de trends die we in dezelfde periode in heel het Verenigd Koninkrijk zien”, zegt Mark Conner van de universiteit van Leeds. “Aangezien het ontbreken van duidelijkheid over de link tussen de e-sigaret en de sigaret, moeten we voorzichtig zijn in het maken van beleidsaanbevelingen gebaseerd op onze bevindingen.”

Kritiek
Ook gezondheidspsycholoog Robert West, van de University College London, zegt dat het verband tussen e-sigaretten en gewoon roken niet kan aangetoond worden. “Het is onwaarschijnlijk dat de e-sigaret ervoor zorgt dat meer jonge mensen gaan roken, omdat roken in die leeftijdscategorie net afneemt. Het neemt op zijn minst even snel af als de periode voordat het elektronisch roken zo populair was”, aldus West.

Een andere professor, Linda Baul van de universiteit van Stirling, gaat ook niet akkoord. “De studie toont enkel dat dat e-sigaretgebruikers ook tabak proberen, maar dat betekent niet dat ze echte rokers worden. Ze kunnen het ook gewoon één keer geprobeerd hebben. Als e-sigaretten echt aanzetten tot roken, dan zou het aantal jonge rokers niet in het Verenigd Koninkrijk, niet zo historisch laag zijn zoals nu.”

Het Britse ministerie van Volksgezondheid zegt alvast dat e-sigaretten 95 procent minder schadelijk zijn dan gewone sigaretten en een goeie manier zijn om te stoppen met roken.

Door: Stijn Defoirdt