Duizenden Catalanen op straat na arrestatie Puigdemont

Duizenden Catalanen trekken door de straten van Barcelona. Ze vragen de vrijlating van de separatistische Catalaanse leiders, onder wie oud-minister-president Carles Puigdemont, die vandaag opgepakt werd in Duitsland. De Catalaanse betogers en de oproerpolitie staan er op sommige plaatsen oog in oog nadat er relletjes waren ontstaan.

De manifestanten zwaaien met de Catalaanse vlag en roepen slogans als 'Vrijheid voor de politieke gevangenen' en 'Puigdemont president'. De actievoerders reageren op een oproep van een separatistische groepering, het Comité voor de verdediging van de Catalaanse republiek, en trekken van de Ramblas, de bekende Barcelonese boulevard, naar de vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Barcelona.

Hier en daar kwamen Catalaanse betogers oog in oog te staan met de oproerpolitie. Die moest ingrijpen toen demonstranten eieren en blikjes gooiden naar politieauto’s, melden Spaanse media.

Finland
Carles Puigdemont werd vandaag opgepakt aan de Duits-Deense grens. De voormalige Catalaanse leider verbleef de voorbije dagen in Finland waar hij deelnam aan bijeenkomsten in het parlement en een lezing gaf aan de universiteit van Helsinki.

Toen hij met zijn wagen op de terugweg was naar België, werd hij gearresteerd. Intussen werd hij met een politiewagen naar een detentiecentrum in Neumünster gebracht.

Brussel
In Brussel vond ook een solidariteitsactie plaats voor de gevangengenomen Catalaanse separatisten. Aan het Schumanplein, in het hart van de Europese wijk, daagden enkele tientallen Catalanen en sympathisanten op.

Bekijk ook: