Duitsland: "Zijn NAVO geen geld schuldig"

De Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen noemt de opmerkingen van de Amerikaanse president Donald Trump over de defensie-uitgaven van Duitsland "niet correct". Trump tweette gisteren dat Berlijn de Verenigde Staten en de NAVO "enorme sommen geld" schuldig is voor de veiligheid die de VS het land schenkt.

"We hebben geen schulden bij de NAVO", zegt von der Leyen. Ze herhaalde haar doel om tegen 2024 de Duitse defensie-uitgaven op te trekken naar twee procent van het bruto binnenlands product. Van die uitgaven gaat niet alles naar de NAVO, zo benadrukte von der Leyen. Volgens de minister moeten alle landen die strijden tegen IS de lasten eerlijk onder elkaar verdelen.

Gênante ontmoeting
Trump lanceerde zijn tweets een dag nadat hij samen had gezeten met de Duitse bondskanselier Angela Merkel in het Witte Huis. Die ontmoeting liep overigens iets gênanter dan gepland. Tijdens het fotomoment vroeg de pers een handdruk van de president en de bondskanselier. Daarop reageerde Trump niet. Ook toen Merkel de vraag herhaalde, kreeg de pers geen handdruk te zien.

Het leek er dus op dat Trump de vraag gewoon negeerde. Maar volgens de president zijn woordvoerder Sean Spicer was dat niet opzettelijk. “Ik denk niet dat hij de vraag gehoord heeft”, vertelt Spicer aan het Duitse weekblad Der Spiegel.

Bekijk ook: