Duits parket wil Puigdemont overleveren

Een Duitse aanklager vraagt aan het Duitse gerecht de overlevering van de voormalige Catalaanse leider Carles Puigdemont aan Spanje. Puigdemont zit al goed tien dagen opgesloten in een Duitse cel nadat hij op de Deens-Duitse grens was opgepakt. 

De aanklager in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein deed de aankondiging vanuit de stad Schleswig. De aanklager vraagt ook dat Puigdemont in de cel blijft tot de rechtbank een beslissing genomen heeft. In de komende dagen zal het Duitse gerecht moeten beslissen of Puigdemont inderdaad overgeleverd zal worden. 

De vroegere Catalaanse leider werd opgepakt nadat hij op zondag 25 maart met de wagen de Deens-Duitse grens was overgestoken. Hij was onderweg van Finland naar België. Tegen de politicus loopt een Europees aanhoudingsbevel.

Geldig in Duitsland
Madrid heeft tegen Puigdemont klachten lopen over rebellie en het misbruik van overheidsmiddelen. Aanleiding daarvoor was het referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië, vorig jaar. Volgens de Duitse aanklager zijn de twee beschuldigingen geldig volgens Duits recht.

Bekijk ook: