Dossier President Trump

Is dreigende taal Trump bliksemafleider?

Donald Trump spreekt de laatste dagen dreigende taal: eerst richting Noord-Korea, gisterenavond ook richting Venezuela. Maar wat is het doel van Trump? Wil hij effectief een oorlog uitlokken of zijn er andere drijfveren? Greet De Keyser, correspondente voor VTM NIEUWS in de VS, legt uit.

Trump sprak de laatste dagen klare taal richting Noord-Korea. “Alles staat klaar voor een militair ingrijpen, de wapens zijn geladen mocht Noord-Korea een onverstandige beslissing maken,” tweette Trump gisteren nog. De Chinese president Xi Jingping vroeg in een telefoongesprek aan Trump om “woorden en daden te vermijden die de spanning rond Noord-Korea zou verergeren”. De Chinese president tikte ook Noord-Korea op de vingers.

“Trump wilde effectief dat de Chinezen Noord-Korea zouden aanmanen om zich te beperken tot het diplomatieke vlak”, zegt Greet De Keyser. “De vraag is nu of Trump zich gaat laten leiden door de vraag van zijn Chinese collega. Voorlopig spreekt Trump nog strijdlustige taal, maar achter de schermen is het pure diplomatie. Minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson houdt binnenkort nog topoverleg, diplomatie op het hoogste niveau dus.”

Bliksemafleider
De Amerikaanse president blijft wel nog steeds dreigende taal spreken, gisterenavond zelfs richting Venezuela. “We sluiten niet uit dat de VS militair zal ingrijpen als de crisis aanhoudt”, zei hij tijdens een persconferentie in New Jersey. 

Maar waarom dan dat spierballengerol, terwijl de conflicten waarschijnlijk toch op diplomatiek vlak worden afgehandeld? “Dit kan een soort bliksemafleider zijn van zijn binnenlandse politiek”, aldus De Keyser. “Trump krijgt namelijk geen enkel voorstel door zijn eigen parlement, al zijn verkiezingsbeloftes worden tegengehouden. Een andere verkiezingsbelofte was om streng op te treden tegenover het buitenland, wat hij nu dus ook doet. Op die manier leidt hij de aandacht af van de problemen in het land.” 

Door: Gunter Van Stappen / Greet De Keyser