Dorpen volledig weg na bosbranden Chili

In Chili hebben bosbranden al enorm veel schade aangericht. Volgens de nationale rampenbestrijdingsdienst stond gisteren een oppervlakte van 2.400 vierkante kilometer, een vlakte zo groot als de provincie Limburg, in brand. Het vuur heeft al hele dorpen in vlammen laten opgaan.

In totaal zouden er in Chili negentig branden zijn, waarvan er zestig onder controle. In totaal kostten de branden al aan acht mensen het leven, onder wie vier brandweermannen. Woensdag kwamen twee politieagenten om het leven in Manquehue, in Centraal-Chili, toen brandende bomen op hun voertuig vielen.

Dorp verwoest
Een derde slachtoffer werd geregistreerd in Santa Olga, 40 kilometer ten westen van Manquehue. Het hele dorp met 5.000 inwoners werd door de vlammen in de as gelegd, verklaarde schepen Carlos Segovia.

Hoe de branden zijn ontstaan is nog niet duidelijk maar er zijn verschillende aanwijzingen dat sommige branden zijn aangestoken. Dat verklaarde het hoofd van de dienst bosbeheer CONAF in de krant La Tercera. Het parket heeft ook al twee klachten lopen tegen gearresteerde verdachten wegens vermoedelijke brandstichting.

37 graden Celsius
De hoge temperaturen bemoeilijken de bluswerken. In Santiago de Chile werd meer dan 37 graden Celsius genoteerd. In Centraal-Chili schommelt de temperatuur al tien dagen rond minstens 33 graden. In verschillende plaatsen veroorzaken de branden storingen in de stroom- en watertoevoer.