Doorbraak in brexitgesprekken

Er is een doorbraak in de eerste fase van de brexitonderhandelingen, waardoor binnenkort de volgende onderhandelingsfase kan starten. Dat meldden de Britse premier Theresa May en voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker op een persconferentie. De Commissie ziet "voldoende vooruitgang" en geeft die positie ook door aan de Europese Raad, klinkt het.

De Britse regering en de Europese Commissie moesten in deze onderhandelingsfase drie belangrijke hordes nemen: de regeling voor de grens tussen Ierland en Noord-Ierland, de rechten van de Europese burgers in het Verenigd Koninkrijk na de brexit én de rekening die het Verenigd Koninkrijk moet betalen wanneer ze uit de Europese Unie stappen.

De Europese Commissie had de Britse regering tot zondag gegeven om een akkoord te bereiken over die drie dossiers. De tijd dringt dan ook, zei de woordvoerder van Juncker daarover. Volgende week vrijdag komen de Europese leiders samen op de Europese top, en de Europese Commissie wilde tegen dan al meer duidelijkheid hebben.

Voldoende vooruitgang
Vandaag kondigde de Commissie via een persbericht aan dat er een doorbraak werd bereikt. De Commissie ziet "voldoende vooruitgang" en geeft die positie ook door aan de Europese Raad. Die moet op 15 december finaal het licht op groen zetten voor de tweede fase van de brexitonderhandelingen. Daar zal het gaan over de handelsrelaties tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk.

(Lees verder onder de video)

Tevreden reacties
Gisterenavond was al duidelijk dat er schot in de zaak was. De Commissie liet weten dat er deze ochtend een ontmoeting ging plaatsvinden tussen de Britse eerste minister Theresa May en de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker en dat er nadien ook een persmoment ging zijn. 

Op die persconferentie toonde Juncker zich tevreden en hoopvol. "Tussen maandag en vandaag zijn er veel gesprekken geweest, dat ga ik niet verstoppen. Dit waren moeilijke onderhandelingen en het resultaat is uiteraard een compromis. Dit was zowel voor de EU en Groot-Brittannië moeilijk, maar ik ben hoopvol en vol vertrouwen dat de Europese Raad onze positie zal volgen", zei de Commissievoorzitter. 

Moeilijke uitdaging
De voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk is tevreden over de deal, maar waarschuwt dat "de moeilijkste uitdaging" nog moet komen. "Het is jammer dat zoveel tijd verloren is gegaan aan de meest simpele fase van de brexitgesprekken. De belangrijkste uitdagingen komen nog", klonk het.

Hij pleit ervoor om snel te beginnen onderhandelen over een overgangsfase na het vertrek van de Britten uit de EU in 2019. "De wegen scheiden is moeilijk, maar een nieuwe relatie opbouwen na die scheiding, is nog moeilijker", waarschuwde hij.