Doodstraf voor 'kerkschutter' Roof

De 22-jarige Dylann Roof krijgt de doodstraf voor het vermoorden van negen Afro-Amerikaanse kerkgangers. Het ging om de ergste racistische moord in de recente geschiedenis van de Verenigde Staten.

Roof drong op 18 juni 2015 de Emanuel African Methodist Episcopal Church binnen en schoot er negen zwarte mensen dood. Hij voerde meer dan zestig kogels af. De blanke man schreef in een manifest dat hij zwarten haat en er verschenen ook foto’s van hem met de omstreden vlag van de Geconfedereerde Staten.

De verdediging probeerde in december om de geestelijke toestand van de beklaagde in te roepen om verzachtende omstandigheden te pleiten, maar Roof werd op alle 33 aanklachten schuldig bevonden.

Pas vandaag kreeg hij zijn strafmaat te horen. De jury van negen blanken en drie Afro-Amerikanen deed er drie uur over om zijn straf te bepalen. Ze vonden unaniem dat Roof de doodstraf verdiende, eerder dan een levenslange gevangenisstraf. Morgen zal de rechter Roof formeel een straf opleggen, maar hij is wettelijk verplicht het oordeel van de jury te volgen.

Geen spijt
Dylann Roof toonde alvast geen spijt en bood evenmin zijn verontschuldigingen aan. "Ik heb nog altijd het gevoel dat ik het moest doen", zo zei hij. Ook vertoonde hij geen zichtbare emoties bij het horen van het verdict van de jury.

Bekijk ook: