Doodstraf Djalali voorlopig opgeschort

De doodstraf van de VUB-prof Ahmadreza Djalali wordt voorlopig niet uitgevoerd. Het Iraanse Hooggerechtshof heeft zijn straf opgeschort, tot er verder onderzoek is gebeurd. Djalali wordt in Iran beschuldigd van spionage en kreeg daarvoor eind vorig jaar de doodstraf, maar tegen die executie kwam zware internationale druk, ook vanuit België.

Volgende maand moet een rechter van het Hooggerechtshof zijn mening geven over de zaak. "We hopen dat de straf ongedaan zal worden gemaakt", zegt een van Djalali's advocaten, Zeinab Taheri, aan het Center for Human Rights in Iran. "De zaak van mijn cliënt wordt momenteel onderzocht door een adjunct-aanklager en zijn assistent, die bevoegd zijn voor de uitvoering van vonnissen", legt Taheri uit. "Allebei hebben ze bezwaren geformuleerd die gelijkaardig zijn aan Ahmadreza's eigen bezwaren."

Taheri merkt verder nog op dat de medische staf in de Evin-gevangenis, waar Djalali zit opgesloten, zich ook zorgen maakt over de gezondheid van de professor. De rechter in de zaak-Djalali, Abolqasem Salavati, heeft echter herhaaldelijk zulke vragen van Djalali verworpen.

Uitgemergeld
Enkele weken geleden dook er nog een foto op van een uitgemergelde Djalali. "Jammer genoeg stelt Ahmadreza het niet goed", zegt Taheri. "Hij eet, maar wordt met de dag dunner. Hij is zelf dokter en zegt dat het mogelijk is dat een tumor zich heeft ontwikkeld in zijn spijsverteringskanaal."

Djalali heeft bekentenissen afgelegd over de aanklachten die hem ten laste worden gelegd, maar volgens zijn advocaat gebeurden die onder dwang. In een brief aan opperrechter Sadegh Larijani schreef Djalali eerder deze maand dat hij nooit heeft samengewerkt met de Mossad. "Er is daarvoor ook geen enkel bewijs aangeleverd, in geen enkel stadium van het proces."