Doden bij protest na verkiezingen Kenia

Na de herverkiezing van Uhuru Kenyatta als Keniaans president is het erg onrustig geworden in verschillende oppositiewijken. Bij demonstraties tegen de overwinning zijn verschillende doden gevallen. Officiële cijfers zijn er nog niet, maar oppositieleider Muthama spreekt over meer dan honderd doden.

Vooral in de sloppenwijk van Kibera, in de hoofdstad Nairobi, ontstonden er rellen en sloegen mensen aan het plunderen. Volgens oppositieleider Muthama vielen er meer dan honderd doden, onder wie zeker tien kinderen. Persbureau AP meldt dat er minstens negen lichamen zijn binnengebracht in een mortuarium.

In de westelijke stad Kisumu schoot de politie met vuur om de betogers uiteen te drijven. In die sloppenwijken wonen voornamelijk aanhangers van de oppositie. Zij hebben de herverkiezing van Kenyatta trouwens al afgedaan als een "schijnvertoning". Aanhangers van oppositiekandidaat Raila Odinga kwamen gisteren woedend op straat.

Herverkozen
Gisteravond duidde kiescommissie huidig president Kenyatta aan als winnaar van de verkiezingen. Kenyatta had vlak na de bekendmaking van zijn overwinning door de Keniaanse kiescommissie de aanhangers van de oppositie nog opgeroepen tot kalmte. In 2007 leidde onenigheid over de verkiezingsuitslag al tot een golf van geweld in het land. 

Lees ook: Kenyatta herverkozen als president Kenia

Door: Gunter Van Stappen