Dit zijn de meest leefbare steden

Brussel is gezakt van plaats 21 naar plaats 27 in de lijst van "meest leefbare steden ter wereld". Dat blijkt uit een studie van consultancybedrijf Mercer. De daling is een gevolg van de aanslagen van 22 maart. De Oostenrijkse hoofdstad Wenen staat op de eerste plaats.

Brussel is een van de weinige Europese steden die terrein verliest in de studie. Amsterdam staat op een twaalfde plaats en Parijs op de 38ste plaats. Wenen voert de rangschikking al voor het achtste jaar op rij aan, gevolgd door het Zwitserse Zürich, Auckland in Nieuw-Zeeland en München in Duitsland. Helemaal onderaan staat de Iraakse hoofdstad Bagdad.

Mercer nam dit jaar ook de kwaliteit van de stadsinfrastructuur onder de loep. Het gaat dan om de elektriciteitsvoorziening, telefoon- en postdiensten, openbaar vervoer, files en de beschikbaarheid van internationale vluchten op de luchthaven. Singapore scoort daar het best, Brussel staat pas op de 41ste plaats. Op vlak van infrastructuur scoort onze hoofdstad beduidend slechter dan Amsterdam (22) en Parijs (13).

Mercer stelt de lijst van 231 steden eigenlijk op voor bedrijven die expats willen uitsturen. De rangschikking geeft hen inzicht in de levenskwaliteit van de verschillende grootsteden wereldwijd en helpt hen bijvoorbeeld bij het bepalen van vergoedingen.

De top 10 van de meest leefbare steden:

  1. Wenen, Oostenrijk
  2. Zurich, Zwitserland
  3. Auckland, Nieuw-Zeeland
  4. München, Duitsland
  5. Vancouver, Canada
  6. Düsseldorf, Duitsland
  7. Frankfurt, Duitsland
  8. Genève, Zwitserland
  9. Kopenhagen, Denemarken
  10. Bazel, Zwitserland

Deze steden staan onderaan de lijst:

222. Conakry, Guinea
223. Kinshasa, Congo
224. Brazzaville, Congo
225. Damascus, Syrië
226. Ndjamena, Tsjaad
227. Khartoem, Soedan
228. Port-Au-Prince, Haïti
229. Sanaa, Jemen
230. Bangui, Centraal-Afrikaanse Republiek
231. Bagdad, Irak