Dossier President Trump

Dit staat in "belastend rapport" Trump

Rusland zou bezwarende informatie hebben over de aanstaande president van de Verenigde Staten, Donald Trump. Dat zegt althans de nieuwszender CNN op basis van een rapport van de geheime dienst. In het 35 pagina’s tellend document staan een aantal pikante verhalen over Trump, al is er veel twijfel over de echtheid van het rapport. Dit zijn enkele opvallende passages.

De nieuwszender CNN pakte gisteren groot uit met belastende informatie uit een geheim – maar zéker niet geverifieerd - rapport, waarvan zowel de toekomstige als de huidige president vorige week al van op de hoogte zouden zijn gebracht. Trump geeft in een tweet alvast aan dat hij inderdaad gebrieft werd door de inlichtingendiensten. "Inlichtingendiensten hadden nooit mogen toestaan dat dit 'valse nieuws' gelekt werd", klinkt het.

Het rapport zou zijn gelekt door een Britse spion. Buzzfeed bracht de 35 pagina’s met erg gevoelige informatie over het leven en het werk van Donald Trump naar buiten. Het is onduidelijk of het om een authentiek document gaat, net zoals het niet geweten is wie de Britse spion precies is en hoe betrouwbaar dus ook de informatie is.

Wat staat in het rapport?
In het document staat onder meer te lezen dat Trump de presidentiële suite in het Ritz Carlton hotel afhuurde, het hotel waar president Obama en zijn vrouw sliepen op hun officiële bezoeken aan Rusland. Trump zou daar hetzelfde bed bevuild hebben door prostituees in te huren en zou de dames zelfs hebben laten urineren in de kamer.

Daarnaast zou Trump ook voortdurend in contact hebben gestaan met Rusland tijdens zijn presidentscampagne en zou al vijf jaar door de Russische president Poetin worden ondersteund, met de bedoeling om hem president te maken van de Verenigde Staten. Het team van Trump zou gevoed zijn met informatie van het Kremlin, onder meer over de Democraten en andere politieke rivalen.

Momenteel zou de FBI de geloofwaardigheid van de beschuldigingen onderzoeken, want er heerst veel twijfel over de echtheid van de informatie.

“Vals nieuws”
Donald Trump reageerde zoals hij dat meestal doet: via sociale media. Op Twitter liet hij weten dat het om vals nieuws gaat. Hij spreekt van een "totale politieke heksenjacht" tegen zijn persoon.

Later op de dag trok hij in een aantal tweets nog eens fel van leer. "Rusland heeft nooit geprobeerd om druk uit te oefenen op mij. Ik heb niets te maken met Rusland", luidde het in een bericht. Of later nog: "De inlichtingendiensten zouden nooit hebben mogen toelaten dat dit nepnieuws naar het grote publiek 'lekte'. Leven we in nazi-Duitsland?", aldus Trump.

Reactie Rusland
Ook Rusland heeft intussen gereageerd op het rapport. Volgens woordvoerder van het Kremlin, Dmitri Peskov, hebben zij helemaal geen “compromitterende dossiers” over Trump in handen. De beschuldigingen zijn een volledige vervalsing die voornamelijk de bedoeling hebben om de relaties met Washington te ondermijnen, klinkt het. 

Bekijk ook: