Dossier President Trump

Dit gaat Trump vandaag doen

Donald Trump wordt binnen enkele uren de machtigste man ter wereld. Dat brengt een uitgebreide planning met zich mee vol officiële evenementen. Trump wordt de 45ste president van de Verenigde Staten. Dit staat er vandaag te gebeuren:

Vandaag belooft pittig te beginnen met een protestbetoging tegen Trump in Washington op Freedom Plaza. De organisatie die de betoging leidt, wil racisme en oorlog stoppen. Ook op verschillende andere plaatsen, verspreid over de Verenigde Staten, wordt betoogd tegen het toekomstige beleid van Trump. 

Voor de Trumps zelf begint de actie pas om 14.30 uur (Belgische tijd). Dan woont het gezin een eredienst bij in de kerk. Om 15.30 uur worden ze verwacht voor koffie bij de Obama’s en om 16.30 uur is het onderonsje voorbij en trekt het gezelschap naar het Capitool, waar ze tien minuten later al zullen aankomen.

Eedaflegging
Om 17.15 uur start de officiële plechtigheid die aan de effectieve eedaflegging voorafgaat. Rond 17.55 uur wordt de speech van Turmp verwacht. Leuk detail: de kortste speech ooit was die van George Washington, 135 woorden lang en William Henry Harrison was het langst aan het woord: 8.455 woorden. 

Rond 18.30 uur vertrekken de Obama’s per helikopter uit het Capitool. De Trumps vullen hun magen daarna op een presidentiële lunch om 19 uur. Om 20.30 uur zien we Trump als leider van het leger wanneer hij zijn troepen schouwt. 

Feest
Om 21.35 uur komt Trump aan in zijn nieuwe woonst: het witte huis waar om 22 uur nog een parade wordt georganiseerd en om 2 uur ’s nachts is het tijd voor Trump om te feesten. Dan wordt hij verwacht op drie bals. Vrij weinig als je weet dat president Clinton naar veertien bals ging en Obama er tien bezocht.