Dossier President Trump

"De muur met Mexico? Die komt er"

"Die muur aan de grens met Mexico komt er.” Dat heeft Donald Trump gezegd tijdens de eerste persconferentie sinds zijn verkiezing. De toekomstige president had het op zijn langverwachte toespraak ook over zijn relaties met Poetin en over de Obamacare. Daarnaast haalde de toekomstige president ook stevig uit naar enkele media die een bezwarend rapport over hem publiceerden.

Het was de eerste keer dat de toekomstige president van de Verenigde Staten een officiële persconferentie hield. De media waren dan ook talrijk aanwezig om Donald Trump te horen, maar zij kregen meteen de wind van voren.

Trump was namelijk niet te spreken over het bezwarende rapport dat door nieuwszender CNN gepubliceerd was, op basis van een document dat Buzzfeed naar buiten bracht. Trump doet de berichtgeving over dat rapport af als leugenachtig en sprak over "vals nieuws". “Ik heb veel respect voor de persvrijheid, maar sommige nieuwsorganisaties, vooral één televisiestation, heeft me de afgelopen jaren niet goed behandeld”, klonk het.

Over de inlichtingendiensten
Het verhaal was voor de aanstaande president ook een aanleiding om in te hakken op de inlichtingendiensten, die lekken uit hun ontmoetingen. "De inlichtingendiensten zouden nooit hebben mogen toelaten dat dit nepnieuws naar het grote publiek 'lekte'", zo stelde hij. “Het is een schande.”

Over de hacking
Al van bij het begin van de persconferentie kreeg Donald Trump verschillende vragen voorgeschoteld over de zogenaamde hacking van de Russen tijdens de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Trump gaf voor het eerst toe dat Rusland achter de hacking kon zitten, maar zei hij er ook meteen bij dat het in de toekomst “geen issue” meer zal zijn. “Het was verkeerd dat Rusland ons gehackt heeft en het zal ook niet meer gebeuren in de toekomst, daar ben ik van overtuigd. Rusland zal veel meer respect voor ons krijgen als ik president ben."

Bovendien zei hij dat de hacking deels de eigen fout is van de Democraten, omdat hun systemen slecht beveiligd zijn. “De democraten hebben er zelf om gevraagd om gehackt te worden. Ze hebben het ook bij de Republikeinen geprobeerd, maar dat is niet gelukt want wij hadden betere bescherming."

Over relaties met Rusland
Naast de hacking kreeg de toekomstige president ook veel vragen over zijn relaties met Rusland. Er zijn namelijk geruchten zijn dat Trump de afgelopen vijf jaar voortdurend in contact heeft gestaan met Rusland.

Trump legde de aantijgingen naast zich neer, maar hij herhaalde wel dat hij een goede relatie met Rusland belangrijk vindt. "Als Poetin mij leuk vindt? Dan zou dat fantastisch zijn, want Amerika heeft een vreselijke relatie met Rusland. Als Poetin Donald Trump leuk vindt, dan is dat een aanwinst. De kans is groot dat het ook zo is."

Over de muur
Ook het bouwen van een muur op de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico kwam opnieuw aan bod. Donald Trump herhaalde zijn belofte om die muur te bouwen. "We gaan hem bouwen. Ik zou nog anderhalf jaar kunnen wachten om daarmee te beginnen, maar dat wil ik niet."

Daarnaast maakte Trump ook heel duidelijk dat de Mexicanen zullen moeten opdraaien voor de kosten. "In de vorm van een belasting of een betaling, maar het gaat gebeuren."

Over Obamacare
"We gaan de Democraten een groot plezier doen. We gaan hun probleem, namelijk Obamacare, oplossen door het in te trekken en het te vervangen”, zei Trump over de ziekteverzekering. “We gaan hen ervan verlossen door het weg te nemen", aldus Trump. Volgens hem zal zijn ziekteverzekering minder duur en beter zijn."

Over belangenvermenging
Donald Trump benadrukte tijdens de persconferentie ook dat er geen sprake is van belangenvermenging, omdat hij perfect in staat is om tegelijk zijn zakenimperium te leiden en president te zijn.

“Maar ik wil dat niet doen”, zei hij. Hij kondigde dan ook aan dat zijn twee zonen de leiding over zijn zakenimperium overnemen. "Ik hoef dit niet te doen, maar ik doe het toch", herhaalde hij.

Over jobs
Trump zei ook dat hij erin zal slagen te zorgen voor meer jobs in de Verenigde Staten. "Ik word de grootste jobschepper die God ooit geschapen heeft", zo zei hij. "Dat denk ik echt."

Hij wees daarvoor op de beslissingen van Ford en FiatChrysler: de eerste annuleerde de bouw van een nieuwe fabriek in Mexico, de tweede gaat uitbreiden in de Verenigde Staten. "Er is een fantastische sfeer, en atmosfeer die volgens veel mensen nooit eerder gezien is." Volgens hem zullen nog meer bedrijven volgen.