Dader Straatsburg nog op vlucht: dit weten we nu over hem

De schutter die gisterenavond in het centrum van Straatsburg het vuur opende en zeker drie mensen doodschoot, is een 29-jarige man, die door de media is geïdentificeerd als Chérif Chekatt. De man was bij de Franse inlichtingendiensten bekend en had een ‘fiche S’, wat betekent dat hij geradicaliseerd was.

De 29-jarige Chérif Chekatt, die op 4 februari 1989 in Straatsburg werd geboren, zou in 2016 op de lijst van geradicaliseerde Fransen zijn beland, nadat de binnenlandse veiligheidsdiensten tijdens een gevangenisbezoek zijn gewelddadigheid en religieus proselitisme (overdreven bekeringsdrang, red.) signaleerden.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Castaner kondigde deze nacht in een persconferentie aan dat Chekatt (zonder hem bij naam te noemen) zowel in Frankrijk als in Duitsland een strafblad heeft. Volgens de minister kwam hij al vanaf zijn vroege jeugd in aanraking met de politie voor criminele feiten die niet gelinkt zijn aan terrorisme. Vanwege zijn radicalisering werd hij al enkele jaren door de politie gevolgd.

Volgens de Franse krant Les Dernières Nouvelles d’Alsace werd Chekatt in 2011 veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf, voor de mishandeling van een tiener met een gebroken fles.

Gisterenochtend probeerde de politie hem op te pakken in verband met een overval van afgelopen zomer, maar de man bleek spoorloos. Bij de huiszoeking zouden volgens de Franse media granaten gevonden zijn.

Nog steeds voortvluchtig
De dader is nog altijd voortvluchtig. Eerder op de avond waren er berichten dat hij gewond zou zijn geraakt na de interventie van militairen in Straatsburg, maar hij is voorlopig nog niet opgepakt. In de Franse media circuleren bovendien berichten dat de gewonde man er met een (al dan niet gestolen) taxi vandoor zou zijn gegaan. Zeker 350 politieagenten en gendarmes zijn ingezet om hem op te sporen en de grenscontroles zijn verscherpt om te voorkomen dat hij naar het buitenland ontsnapt.