Computer wint pokerspel na 20 dagen

Een computer heeft voor het eerst een pokertoernooi gewonnen. Hij versloeg vier professionele pokerspelers tijdens een partijtje poker dat maar liefst twintig dagen duurde. Pokerspelers zijn niet verrast door de zege, maar vrezen niet meteen een computer als wereldkampioen.

De vier pokerspelers namen het vier dagen op tegen de computer in een casino in het Amerikaanse Pittsburg, maar na een lange strijd moesten ze toch het onderspit delven.

Op zich is het niet zo verrassend dat een computer als sterkste uit de bus komt, zeggen specialisten. Een computer kan namelijk alles onthouden in tegenstelling tot de mens. Wél opvallend is dat deze computer zichzelf heeft geleerd hoe hij zijn tegenstanders kon misleiden - een cruciaal onderdeel van het spel.

“Een computer kan zichzelf inderdaad leren bluffen", zegt ook professor Informaticasystemen Joni Dambre van de Ugent. “Dat kan hij doen door bijvoorbeeld een bepaalde strategie te simuleren en dan plots van richting te veranderen. Dat kan je een computer zeker aanleren.”

Niet meteen wereldkampioen
Professioneel pokerspeler Kenny Hallaert schrikt niet van de overwinning, maar denkt niet dat een computer straks de nieuwe wereldkampioen poker zal worden. “Het is in ieder geval een grote stap die gezet is, maar het pokerspel is de laatste jaren al heel sterk geëvolueerd. Het heeft ook voordelen voor de speler, want nu kan je bijvoorbeeld analyses maken van je eigen spel om zo nog optimaler te spelen”, zegt hij aan VTM NIEUWS.