CD&V wil Hongaarse premier Orbàn weg uit Europese Volkspartij

CD&V, cdH en de Luxemburgse zusterpartij CSV vragen officieel om de Hongaarse premier Viktor Orban en zijn partij Fidesz uit de Europese Volkspartij (EVP) te zetten. Dat heeft CD&V-voorzitter Wouter Beke vandaag meegedeeld. De Europese Volkspartij is de fractie van de christendemocraten in het Europees Parlement. 

De Europese christendemocraten hebben het al langer moeilijk met de Hongaarse premier, onder meer door zijn extreme standpunten over migratie en vluchtelingen. Toen hij onlangs Jean-Claude Juncker, de voozitter van de Europese Commissie, ervan beschuldigde dat hij Hongarije wil overladen met migranten, was de maat vol.  

"Wie continu ingaat tegen christendemocratische ideologie en waarden, heeft bij ons geen plaats", tweetde CD&V-voorzitter Wouter Beke.

Een procedure tot uitsluiting wordt officieel opgestart wanneer zeven partijen uit minstens vijf landen zo'n verzoek indienen. De uiteindelijke beslissing moet genomen worden op 20 maart, bij de Algemene Vergadering van de Europses Volkspartij.