Dossier President Macron

Campagneleider Fillon biedt ontslag aan

Patrick Stefanini heeft vanmorgen zijn ontslag aangeboden als campagneleider van de belaagde rechtse presidentskandidaat François Fillon. Dat meldden meerdere Franse media. Maar Fillon heeft het bericht meteen ontkend.

Geciteerd door andere Franse media heeft Le Journal de Dimanche een aan Stefanini toegedichte brief afgedrukt waarin hij zijn ontslag om twee redenen aanbiedt. Hij zegt de kandidaat woensdag te hebben gezegd het "wenselijk te vinden je campagne stop te zetten".

Stefanini zegt de beslissing van Fillon te "eerbiedigen" maar "niet het best geplaatst te zijn" om de campagne van de winnaar van de rechtse voorverkiezingen te leiden. De campagneleider zegt tevens dat een verlies van Fillon in de eerste ronde "niet meer uit te sluiten is" gezien de gebeurtenissen van de laatste 48 uur. "Ik weiger dit perspectief aan te nemen", zegt Stefanini die zegt zondag, na een in Parijs voorziene bijeenkomst, te zullen opstappen.

Ingetrokken?
Fillon zelf heeft het bericht snel tegengesproken. Hij zei dat Stefanini zijn (ontslag)brief heeft ingetrokken en "momenteel aan het werk is in het hoofdkwartier" van zijn campagne. Tegenover de krant Libération heeft Stefanini echter daarop weer gezegd dat zijn ontslag "onherroepelijk" is en zondagavond in gaat.

Woordvoerder
Vanmorgen maakte de woordvoerder van Fillon, Thierry Solère, dat hij opstapt. De druk voor Fillon om zich terug te trekken uit de Franse presidentsverkiezingen, neemt intussen toe.