Buschauffeurs dragen rok uit protest

In de Franse stad Nantes haalt het kwik vandaag, net zoals hier, meer dan 30 °C. De buschauffeurs van de stad willen daarom in korte broek werken, maar hun werkgever laat dat niet toe. Uit protest kwamen ze gisteren in een rokje werken.

Wanneer het kwik boven de 30 graden stijgt, willen de mannelijke werknemers van de vervoersmaatschappij SEMITAN het recht hebben om een korte broek te dragen tijdens de uitoefening van hun job. De chauffeurs zijn al naar de directie gestapt met hun eis, maar die wil niet toegeven.

"Tijdens een hittegolf wordt het gemakkelijk 50 graden in onze cabine. Vermits we niet over goede airco beschikken in onze bussen, is het niet te verdragen", verklaarde Gabriel Magner van de Franse vakbond CFDT. Om het probleem onder de aandacht te brengen, trokken ze gisteren dus een rok aan naar het werk.

"Dit is een vorm van discriminatie", luidt het. " De vrouwelijke buschauffeurs mogen sowieso een rok dragen, terwijl mannen niet in korte broek achter het stuur mogen zitten." Of hun ludieke actie succes heeft gehad, zal nog moeten blijken.

Foto: CFDT