Brazilië verkocht en exporteerde rot vlees

Brazilië, de grootste exporteur van vlees ter wereld, heeft te maken met een gigantisch schandaal in de sector. Enkele van de grootste vleesbedrijven zouden jarenlang rot runds- en kippenvlees verkocht hebben, zowel in het binnen- als in het buitenland.

Nadat het schandaal aan het licht kwam, zijn twintig personen opgepakt. Zij zouden de verkoop van het rotte vlees georganiseerd hebben. Daarnaast zijn tientallen ambtenaren geschorst omdat zij bij de controle een oogje dichtknepen.

Grootste rundsvleesproducent
Bij de betrokken bedrijven zou ook JBS zitten, dat is de grootste rundsvleesproducent ter wereld, al ontkennen zij wel hun aandeel in de zaak. Er zijn drie productiesites gesloten en 21 bedrijven staan onder speciaal toezicht volgens het Braziliaans ministerie van Landbouw.

Chemische behandeling
Het vlees waarmee gesjoemeld werd, was in feite niet meer geschikt voor consumptie, maar werd met behulp van chemische producten weer aantrekkelijk gemaakt en verkocht. Sommige van die producten zouden zelfs kankerverwekkend zijn. Hoeveel van de rotte producten uiteindelijk zijn uitgevoerd, is nog niet bekend.

België?
De vraag is natuurlijk of er rot vlees in de Belgische winkels is beland. Volgens woordvoerder Philippe Houdart van het Federaal Agentschap van de Voedselveiligheid (FAVV) is die kans eerder klein. "De regels die de EU oplegt aan voedselbedrijven zijn veel strenger dan die van Brazilië zelf", aldus Houdart. "En mocht er hier van dat vlees beland zijn, dan was dat zeker niet voor de versmarkt. Hoogstens was dat vlees dan bestemd voor de verwerkingsindustrie."

De import van vlees is een Europese aangelegendheid en dit schandaal zal dus ook door de Europese Commissie onderzocht worden. Volgens Houdart is het nu wachten op dat onderzoek, pas als daaruit blijkt dat er rot vlees op onze markt is gekomen, kunnen er verdere stappen ondernomen worden. 

Foto: archiefbeeld