Brand Londen ontstond in koelkast

Een defecte koelkast ligt aan de oorzaak van de brand in de Grenfell Tower in Londen. Dat bevestigt Fiona McCormack van de Londense politie. De brand kon van daaruit zeer snel uitbreiden door slechte isolatie aan de buitenkant van het gebouw. Het dodentol blijft voorlopig op 79.

"Het is een van de moeilijkste onderzoeken die de Metropolitan Police ooit heeft gevoerd", zegt McCormack op een persconferentie. "Er zijn voor ons twee prioriteiten: de snelheid waarmee het vuur zich kon verspreiden en de veiligheidsmaatregelen aan de binnenkant van het gebouw."

Onveilige isolatie
Daarvoor onderzoekt de politie aluminiumplaten en isolatiemateriaal die aan de buitenkant van de toren waren aangebracht. "Beide materialen zijn uitvoerig getest en bleken niet aan de veiligheidsmaatregelen te voldoen."

Niet aangestoken
De brand zelf ontstond in een defecte koelkast in één van de appartementen, bevestigt de politie. "We weten met zekerheid dat de brand niet is aangestoken en dat de koelkast nooit is teruggestuurd naar de fabrikant omdat die niet naar behoren functioneerde", legt McCormack uit. "Verder onderzoek op de koelkast wordt nog uitgevoerd."

McCormack was zeer duidelijk op de persconferentie. "Als blijkt dat individuen of organisaties verantwoordelijk zijn voor deze brand, zullen we hen vervolgen zonder vooroordelen."

De politie bevestigt dat er 79 doden zijn gevallen, velen zijn nog steeds niet geïdentificeerd en de vrees bestaat dat we sommigen onder hen nooit zullen kennen.

Bekijk ook: