Bosbrand Portugal woedt nog steeds

In Portugal in de regio Lieria, ten noorden van Lissabon proberen honderden brandweermannen de bosbranden nog altijd met man en macht te blussen. Zaterdag brak er door het warme en droge weer brand uit. Veel mensen raakten ingesloten door het vuur en de rook. Er vielen al 62 doden en 59 gewonden. De brand werd waarschijnlijk veroorzaakt door een blikseminslag. De Portugese regering heeft de noodtoestand afgekondigd en drie dagen van nationale rouw.

De brand brak zaterdag uit even voor 15 uur in de buurt van Pedrógão Grande, tweehonderd kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Lissabon. Heel wat slachtoffers kwamen om toen hun auto ingesloten raakte door de vlammen. "Het is moeilijk te zeggen of ze voor de vlammen op de vlucht waren of werden verrast door het vuur", aldus staatssecretaris Jorge Gomes.

Volgens Buitenlandse Zaken zijn er voorlopig geen indicaties dat er Belgische slachtoffers zouden zijn. "Wij volgen de situatie op de voet, samen met onze ambassade in Lissabon", klinkt het. De touroperators Thomas Cook en TUI zijn niet actief in de getroffen regio.

De zware bosbrand werd waarschijnlijk veroorzaakt door een blikseminslag, zegt de Portugese politie. "Alles wijst erop dat de brand op een natuurlijke manier veroorzaakt is en niet door mensen. We hebben zelfs de boom gevonden die getroffen werd door de bliksem", aldus politiechef José Almeida Rodrigues. Het is op dit moment enorm warm in Portugal. De temperaturen lopen er op tot veertig graden.

Bekijk ook: