Dossier Brexit

Boris Johnson haalt slag thuis: parlement tot 14 oktober opgeschort

 
De Britse premier Boris Johnson heeft wat hij wilt: het parlement wordt opgeschort in de aanloop naar de geplande brexit op 31 oktober. Daarmee kan de regering van Johnson de opening van het parlementaire jaar uitstellen en het voor parlementsleden moeilijk, zo niet onmogelijk maken om een brexit zonder deal tegen te houden.

Johnson zou koningin Elizabeth vragen om de zittingen van het lagerhuis, enkele dagen na de terugkeer van het parlement uit het zomerreces komende dinsdag, tijdelijk op te schorten, berichtte de BBC. Johnson wil op die manier de plannen van de oppositie dwarsbomen. Ze kondigden een wetsvoorstel aan om een brexit zonder akkoord met de EU te verhinderen. Ze hopen daarbij op steun van de Conservatieven die ook tegen een brexit zonder akkoord zijn.

Nu het parlement tijdelijk opgeschort wordt, blijft er niet genoeg tijd over om de wet voor 31 oktober door het parlement te loodsen. Johnson houdt vast aan de brexit-deadline, met of zonder akkoord. Johnson wil het parlement niet voor 14 oktober weer willen laten bijeenkomen. De regering in Downing Street gaf voorlopig geen commentaar.

“Alternatief parlement”
De oppositie maakt zich grote zorgen over de brexitstrategie van premier Johnson. De oppositie belooft “elke poging het parlement te verhinderen bij elkaar te komen” te beantwoorden met “groot en wijdverspreid democratisch verzet”. Zo’n manoeuvre zou compleet ondemocratisch zijn, aldus de oppositie, en een “historische grondwettelijke crisis” uitlokken. 

De oppositiepartijen willen bijgevolg op een andere plaats een “alternatief parlement” oprichten. Die symbolische belofte maakten ze gisterenavond bekend in het Church House in Westminster, waar het Britse parlement bijeenkwam tijdens de Tweede Wereldoorlog. De ‘Church House’-verklaring werd door Labour, de Liberal Democrats, de Green Party, de Schotse National Party als enkele onafhankelijke parlementsleden getekend. Parlementsleden van de regerende Conservatieve partij waren niet aanwezig. 

Jeremy Corbyn, de leider van grootste oppositiepartij Labour, heeft eerder gezegd dat hij een motie van wantrouwen wil indienen tegen Johnson. Corbyn wil dan zelf tijdelijk premier worden en brexituitstel regelen. Dat plan stuit echter op verzet, onder meer bij antibrexitpartij Liberal Democrats (LibDem). Corbyn zou dat beseffen en gas terug willen nemen. Vooral wordt gekeken gekeken of een no-dealbrexit kan worden geblokkeerd met nieuwe voorstellen in het parlement.