Boris Johnson: “Betalen EU niet nodig bij no deal”

De Britse premier Boris Johnson vindt dat zijn land wettelijk niet verplicht is om alle vertrekkosten te betalen aan de Europese Unie als er op 31 oktober geen akkoord is tussen Londen en Brussel over de brexit. Johnson zei dat vandaag tegen de Britse zender Sky News.

(Lees verder onder de video)

Het Verenigd Koninkrijk is een aantal financiële verplichtingen aangegaan tijdens het lidmaatschap van de Europese Unie. Londen moet daarom bij een brexit ‘uitstapkosten’ betalen. Het gaat naar schatting om ongeveer 39 miljard pond (ongeveer 42 miljard euro).

Echtscheidingsakkoord
Johnson ziet naar eigen zeggen de kansen op een akkoord stijgen, maar benadrukt dat het Verenigd Koninkrijk zich voorbereidt op een “no deal”. Bij een no deal wil Johnson slechts een klein deel van die uitstapkosten betalen. “Het echtscheidingsakkoord is dood”, zei Johnson en zonder brexitdeal zijn de Britten “niet meer verplicht om de hele factuur te betalen”. De Britse premier zei tegen Sky News niet hoeveel geld hij dan op tafel wil leggen, maar volgens het medium gaat het in dat geval hooguit om 9 miljard pond.

Johnson wil zoals bekend niet weten van de backstop uit het echtscheidingsakkoord - een vangnet om te voorkomen dat er tussen Ierland en Noord-Ierland opnieuw een harde grens komt. De EU wil die backstop niet schrappen en wil het akkoord niet globaal opnieuw onderhandelen.