Dossier Terreurdreiging

Bommaterialen ontdekt bij huiszoeking Marseille

In Frankrijk zijn twee mannen opgepakt die ervan verdacht worden een aanslag te willen plegen. Dat bevestigt de Franse minister van Binnenlandse Zaken Mathias Fekl. Bij een eerste huiszoeking zouden explosieven, geweren en steekwapens zijn gevonden.

Op amper vijf dagen van de eerste ronde van de Franse presidentverkiezingen heeft de Franse politie twee mannen opgepakt in Marseille. Zij worden ervan verdacht een aanslag te hebben willen plegen. "De twee geradicaliseerden van Franse nationaliteit, geboren in 1987 en 1993, waren van plan om op zeer korte termijn een aanslag te plegen op Franse bodem", zegt Fekl op een persconferentie.

Huiszoeking
De politie voerde een huiszoeking uit in het derde arrondissement van Marseille. In het appartement van de twee opgepakte verdachten werden bommaterialen, steekwapens en geweren ontdekt.

Imminente dreiging
De dreiging wordt door bronnen dicht bij het onderzoek "imminent" genoemd. De arrestatie van twee mannen in Marseille hielp voorkomen dat een "bepaalde" en "onmiddellijke" terroristische daad kon plaatsvinden, aldus minister Fekl tijdens een persconferentie. De verdachten werden al geruime tijd gevolgd en de veiligheidsteams van de presidentskandidaten zouden al foto's hebben gekregen van de verdachten.

Volgens BFMTV werd er een fotocollage gevonden, waaruit zou blijken dat François Fillon, de kandidaat voor Les Républicain het doelwit zou zijn.

François Fillon
De coördinatie-eenheid voor terrorismebestrijding (UCLAT) verhoogde het risico voor François Fillon naar niveau 2 (het maximumniveau is 1 op een schaal van 4 tot 1), wat overeenkomt met een bedreigde persoon "met beperkte risico's of onvoorspelbare concrete acties."

Aanstaande zondag vindt de eerste ronde plaats van de presidentverkiezingen in Frankrijk. Op 5 mei weten we wie zijn intrek mag nemen in het Élysée.