Dossier President Trump

Blokkering inreisban: Trump gaat in beroep

De regering van de Amerikaanse president Donald Trump tekent beroep aan tegen de blokkering van zijn tweede inreisverbod. De rechter in de staat Maryland had dat decreet deels opgeschort. 

De administratie werkte langer dan een maand aan het nieuwe decreet, dat het oorspronkelijke inreisverbod moet vervangen. De implementatie van het eerste decreet werd door verschillende federale rechtbanken geblokkeerd. Door het nieuwe decreet zouden mensen uit Iran, Libië, Somalië, Soedan, Syrië en Jemen 90 dagen lang de VS niet binnen mogen. Vluchtelingen zouden 120 dagen niet toegelaten worden. Irak staat niet langer op de lijst en ook wordt een uitzondering gemaakt voor mensen met een green card of visum.

Ondanks deze aanpassingen kon het nieuwe decreet de rechterlijke toets niet doorstaan. Een rechter in Maryland schortte de tweede versie van het inreisverbod tijdelijk op. Volgens hem gaat het om de concretisering van het idee om moslims te verbieden nog naar de VS te komen. Het besluit volgde op de beslissing van een rechter in de staat Hawaï, die ook oordeelde dat het nieuwe inreisverbod indruist tegen de Amerikaanse grondwet, die religieuze discriminatie verbiedt. 

De administratie van Trump heeft nu tegen deze beslissing beroep aangetekend bij de federale rechtbank in Greenbelt, in de staat Maryland. 

Bekijk ook: