Is bitcoin de investering nog wel waard?

De waarde van de bitcoin swingt elke dag meer en meer de pan uit, vandaag werd de kaap van de 15.000 dollar zelfs gerond. Hoe komt dat en is het nog de moeite om mee op de kar te springen?” Koen De Leus, hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis, beantwoordt enkele vragen.

Waarom stijgt de waarde van de bitcoin zo snel?
“Het succes van de bitcoin is een geval van ‘fear of missing’ out”, legt De Leus uit. “Mensen zien hun buur niet graag rijk worden door iets dat ze zelf ook hadden kunnen doen. Ineens wil iedereen de rijdende trein op.” Omdat steeds meer mensen een beperkt aantal bitcoins kopen, stijgt de waarde van het product. "En de waarde van de bitcoin kan zeker nog verdubbelen."

Is de bitcoin betrouwbaar?
“Ik heb mijn twijfels bij bitcoin en andere virtuele valuta’s”, zegt De Leus. “Anders dan bij goud, waar de klomp zelf nog zijn waarde heeft, of ons papier geld, waar een belastingsysteem achter zit, is het bij bitcoin enkel een zaak van vertrouwen. Als de bitcoin crasht, blijf je met niets over.”

De bitcoin werkt via een blockchain, een keten van verschillende gebruikers, waarin alle gebruikers elkaar controleren en niets gebeurt zonder toestemming van de gebruikers. In ons huidig systeem heb je naast de betaler en de ontvanger altijd nog een derde partij die zich moeit: de bank die de betaling uitvoert en registreert, of de overheid die alles controleert.

(Lees verder onder de video)

“Achter dat blokchainmechanisme zit zeker waarde, want het kan voor geweldige transparantie zorgen. Maar als tool voor het creëren van geld heb ik vandaag nog mijn twijfels. er is geen centrale controle, geen centrale bank die de geldhoeveelheid controleert. Voorstanders van de bitcoin noemen dat een voordeel, maar het maakt wel dat de koers van de bitcoin zeer wispelturig is en daarom is het geen waardevast product", vertelt De Leus.

Het gevaar is dat de zeepbel ooit kan barsten. Als mensen hun vertrouwen in het systeem verliezen en hun bitcoins opnieuw verkopen, zouden anderen hen massaal kunnen volgen, en dan keldert de waarde.

Is het de investering waard?
Als de bitcoin in waarde blijft stijgen, moet het toch een goede investering zijn? “Als je weet dat het om een gokje gaat, is er geen probleem”, zegt De Leus nog. “Toch snappen heel veel mensen niet hoe het werkt. Het is eigenlijk zoals spelen in het casino.”

“Bij een investering steek je geld dat je eventjes niet meer nodig hebt in een waardevast product. Later verkoop je dat product opnieuw in de hoop een kleine meerwaarde te hebben gerealiseerd. Je weet dat je ook een verlies kan lijden, maar dat blijft doorgaans beperkt. De bewegingen van de bitcoin koers daarentegen lopen doorheen de dag op tot 20% naar boven en naar beneden toe. Bitcoin begint een beetje op het investeringsverhaal van Lernaut en Hauspie te vergelijken, met believers en non-believers. Conclusie is dat je geld erin steken een gok is. Als je dat beseft en je realiseert je dat je enerzijds alles kan verliezen, maar anderzijds je ook kans maakt op een dikke winst, laat je dan vooral gaan”, zegt De Leus.